Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 03.03.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: 35.000 de persoane renunţă la cetăţenia română în favoarea celei maghiare
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/observator/35-000-de-persoane-renunta-la-cetatenia-romana-in-favoarea-celei-maghiare-570403.html


Cei care vor să primească cetăţenie maghiară spun că vor intra în spaţiul Schengen şi vor beneficia de toate drepturile, inclusiv să circule în Statele Unite fără viză

Peste 35.000 de persoane din Ardeal vor să obţină cetăţenia maghiară. De la începutul acestui an, 12.000 de persoane au renunţat la cetăţenia română în favoarea celei maghiare. Oamenii spun că, devenind cetateni maghiari, vor intra în spaţiul Schengen şi vor beneficia de toate drepturile, inclusiv să circule în Statele Unite fără viză.

Citeşte şi Grabă la obţinerea cetăţeniei maghiare

De la începutul anului, la centrul pentru democraţie din Arad au fost depuse 1000 de solicitări pentru obţinerea cetăţeniei maghiare. Oamenii speră ca odată scăpaţi de cetăţenia română vor trăi mai bine. Şi cei din Târgu Mureş se îngrămădesc să obţină cetăţenia maghiară, potrivit antena3.ro.

Citeşte şi Preşedinţii CJ Covasna, Harghita şi Mureş au cerut cetăţenia maghiară

Cei care vor să primească cetăţenie maghiară trebuie să îndeplineasca cel putin două condiţii. Să dovedeasca , prin acte, că au părinţi sau bunici născuţi pe teritoriul fostei Austro-Ungarii şi să vorbească limba maghiară.

Citeşte şi Acordarea cetăţeniei maghiare primilor solicitanţi, din 14 martie

Dosarul poate fi trimis la orice primărie din ţara vecină, iar solicitantul primeşte un rîspuns în 2-3 luni.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.